Leuk of Nodig

Zouden er nieuwe boeken binnen zijn gekomen, iets leuks voor in huis, even een middag voor mezelf. Zonder omlijnd plan stap ik op de fiets. Het is mooi weer en ik heb er zin in. Waarin dan? Geen idee eigenlijk. Tijdens het fietsen bedenk ik, wat ben ik eigenlijk nodig vandaag?

Rechtdoor dan maar, ik fiets best wel lang rechtdoor. Ineens stap ik af. Waarom? Dat kan ik je niet uitleggen, maar ik stap toch van mijn fiets af. Mijn fiets zet ik naast een bankje en ik geniet van het zonnetje.  Nog geen minuut later stopt er iemand naast me. Eerst een vrouw, ze had zoveel vragen, zo lastig dat ze niet meer overal naartoe kan gaan met de Corona maatregelen. Daarna een man: ‘heeft u al gebeden?’, vraagt hij. ‘Ja, stamel ik. U ook?’, zeg ik er wat onhandig achteraan. De man vertelt wat warrig dat hij elke dag bidt en dan loopt hij verder.

Voor ik het weet komen er meer mensen buurten bij mijn bankje. Heel vermakelijk, maar ik moet natuurlijk ook om de sociale afstand blijven denken. Dan loopt er een vrouw met een grote lege tas. Iemand vraagt wat ze gaat kopen. Ze heeft kleding nodig voor kinderen die ze helpt. ‘De kinderen hebben van alles nodig’, zegt ze, ‘broeken, truien, een jas, de kinderen waar ik nu iets voor moet halen hebben nu niets’. Kort hiervoor kreeg ik twee zakken met nette tweedehands kleding.

Ineens is het mij duidelijk, deze kinderen hebben de kleding nodig die ik ‘zomaar’ had gekregen. Ik vertel haar dat ik misschien iets voor haar heb wat ze kan gebruiken. Het blijkt precies de jongenskleding te zijn die ze zoekt en ook in de juiste maat. Zonder boodschappen en voldaan fiets ik gauw naar huis, ik overhandig de kleding aan de vrouw die ik net heb ontmoet. Wat is een leuke dag en wat heb ik nog veel te leren, als het gaat om wat er echt nodig is.