Schrijfruimte

Dat zou toch ideaal zijn, wakker worden van de zomer zon, een idyllisch huisje met een mooie tuin. Na een smakelijk ontbijt beginnen met schrijven onder een boom of in een dagboek schrijven op een veranda met zeezicht. Heerlijk lijkt me dat. Elke dag de tijd en ruimte om uren te schrijven.

De zomerzon is er niet elke dag en de ruimte en tijd ontbreekt bij mij wel eens. Heb jij dat ook of ben ik de enige? Om schrijfruimte te vinden is creativiteit nodig. Het is een hele kunst om de tijd te vinden of vrij te maken om te gaan schrijven. De plaats is ook belangrijk, want om te schrijven is een fijne en rustige ruimte heel prettig. Als er geen rustige plek in huis is, dan ga ik meestal naar buiten om te schrijven. Na een boswandeling zoek ik dan bankje om lekker te gaan zitten. Schrijfruimte zit niet alleen in de tijd of in de plaats, maar ook in je hoofd en in je hart.

Juist als het druk is, komt er vaak een moment dat ik mijn pen en papier pak, om van me af te schrijven. Ik schrijf dan to-do lijstjes, ik werk mijn agenda bij of ik schrijf van me af waar ik me zo druk over maak. Het liefst schrijf ik in mijn dagboek nadat ik uit de bijbel heb gelezen. Meestal begin ik met het overschrijven van een bijbelvers. Daarna schrijf ik erbij wat me aanspreekt of wat die tekst voor mij betekent. Schrijven in mijn dagboek helpt me om mijn gedachten te ordenen en om me te focussen op God.

Elke dag schrijven, dat lijkt me nog steeds heerlijk. Die idyllische plek daar blijf ik van dromen. Wat wel kan, dat is een half uur schrijfruimte te plannen. Elke dag een half uur, dat is een mooi begin. Nou, bijna elke dag dan. Met een gezin met drie jonge kinderen blijf ik realistisch. Wat lukt, dat lukt, wat niet lukt, dat doe ik een dag later. Zolang er maar schrijfruimte in zicht is en mijn bijbel, pen en dagboek in de buurt liggen. Ligt er een pen in de buurt, begin gewoon met schrijven. Schrijven in een dagboek, met krijt op de stoep, met stift op een stuk afval of brand een tekst op hout. Schrijven geeft ruimte.

  • Wat is jou favoriete schrijfplaats?